Gratis support via:  +31 (0)20 796 9999

Nieuwe TLD, gTLD & ccTLD domeinnaam extensies

Nieuwe domeinnamen

Incl. mailbox en e-mailadressen

Niet-tevreden, geld terug

Wat moet je weten over nieuwe extensies?

Het web breidt uit met duizenden nieuwe extensies. Als ondernemer heb je zo veel meer keuze om een domeinnaam te bepalen.

Kom meer te weten over de nieuwe extensies

Bescherm je merknaam

Meld je aan bij het Trademark Clearinghouse (TMCH). Zo heb je bij elke nieuwe extensie het voorrecht om jouw domeinnaam als eerste te registreren.

Bescherm je merknaam

Merkhouders hebben als eerste het recht om een domeinnaam onder een nieuwe extensie te claimen. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde verplichte sunrise periode die minstens 30 dagen duurt. Apple heeft dus als eerste het recht op apple.shop te registreren tijdens deze periode. Wanneer merkhouders dit voorrecht niet benutten is de domeinnaam beschikbaar voor iedereen.

Ben je een merkhouder? Alvorens deel te nemen aan de sunrise moet je je registreren via het Trademark Clearinghouse (TMCH). Zonder voorgaande registratie kun je geen domeinnamen als merkhouders tijdens de sunrise periodes claimen! Combell is erkend agent en zorgt voor de volledige registratie en opvolging. Bekijk hier meer informatie over het Trademark Clearinghouse of contacteer onze domeinspecialisten voor meer informatie.

De GoLive periode (of ook wel landrush of general availability genoemd) is de periode na de sunrise. Dit is een periode waarna de resterende domeinnamen registreerbaar zijn op een first-come, first-served basis. Uiteraard hebben sommige domeinextensies ook nog bepaalde restricties, zo zal een .bank domeinnamen enkel aangevraagd kunnen worden door een wereldwijde erkende financiële instelling. Alle voorwaarden en restricties per extensie kan je terugvinden op onze website

ICANN is de organisatie die de rootservers van het internet beheert. ICANN staat voor "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" en heeft haar hoofdzetel in de Verenigde Staten. ICANN is ook verantwoordelijk voor het toewijzen van de nieuwe extensies aan de verschillende aanvragers en controleert of de technische infrastructuur van de domeinextensiebeheerders voldoet aan alle vereisten.

ICANN wenst de internetgebruikers meer mogelijkheden te bieden. Daarnaast hopen ze met de nieuwe extensies het internetgebruik in minder ontwikkelde gebieden te verhogen. Bovendien zijn er ook heel wat domeinextensies in vreemde tekens zoals Chinees of Cyrillisch schrift. Dit moet het internetgebruik in groeimarkten stimuleren. Daarnaast hecht ICANN veel belang aan communities. ICANN wil mensen wereldwijd groeperen die een bepaalde cultuur, sport, interesse of ideologie delen.

Dit betekent dat er geen beperkingen zijn om de domeinnaam te registreren. Zo kun je bijvoorbeeld perfect een .amsterdam domeinnaam registreren zelfs als je in Parijs woont. We proberen deze info duidelijk weer te geven op onze website en zodra er een update beschikbaar is dit te vermelden.

Dit hangt af van de restricties van de domeinnaamextensie in kwestie. Of er beperkingen zijn voor het registreren van een domeinextensie staat duidelijk aangegeven op onze preregistratie website.

Door het beperkt aantal extensies raakt het internet stilaan verzadigd. Het is haast onmogelijk om nog een interessante en korte .com domeinnaam te registreren. Met de lancering van de nieuwe extensies ontstaan miljoenen nieuwe domeinnaamcombinaties. Bovendien zijn er nu heel wat lokale extensies zoals .paris, .london of .amsterdam of sector extensies zoals .law, .management of .autos die mogelijk meer aansluiten bij je corebusiness dan een .nl of .com domeinnaam.

Er zijn ongeveer 2.000 extensies aangevraagd. Daarbij zijn heel wat dubbele aanvragen en ook aanvragen voor merk-extensies zoals .nike of .google. Deze bedrijven gaan echter hun domeinnamen zelf gebruiken en niet openstellen voor het publiek.

Op de Combell site vind je het meest uitgebreide overzicht van alle extensies die beschikbaar zijn met geen of weinig beperkingen. Het betreft ongeveer een 800 top-level-domeinnamen die vrij registreerbaar zullen zijn.

Gratis advies over nieuwe domeinnamen?

Onze specialisten staan elke dag klaar met gratis domeinnaam advies. Aarzel niet om Simon en zijn collega's te contacteren via e-mail of telefoon.

+31 (0)20 796 9999

Top