Nginx

Flexibele serveroplossing met hoge prestaties en hoge stabiliteit

Voor de gebruiker van je app of bezoeker van je website is de betrouwbaarheid en stabiliteit van de achterliggende webserver cruciaal. Hij wil zeker zijn van een probleemloze gebruikerservaring zonder vertraging of connectieproblemen. Ook wanneer je server duizenden verzoeken tegelijkertijd moet afhandelen.

Met Nginx bied je jezelf en je gebruikers die zekerheid in de vorm van:

  • Hoge prestaties
  • Hoge stabiliteit
  • Eenvoudige configuratie
  • Flexibele functionaliteit
Nginx Nginx
Wat is Nginx?

Wat is Nginx?

Nginx is een krachtige open-source HTTP-webserver die ook dienst kan doen als reverse proxyserver, e-mail proxyserver en load balancer.

De specifieke technologie gebruikt kleine, voorspelbare hoeveelheden geheugen en levert fenomenale prestaties. Zelfs wanneer er duizenden verzoeken tegelijkertijd moeten worden afgehandeld.

Nginx wordt gebruikt door heel wat drukbezochte websites die veel content bevatten zoals Netflix, Hulu, Pinterest, Airbnb, WordPress.com, Microsoft, IBM, Google, Adobe, Facebook, Cisco, Apple, LinkedIn, en vele anderen.

Voordelen van Nginx

Nginx biedt heel wat voordelen voor je organisatie.

  • Hoge prestaties

Nginx werd in de eerste plaats ontwikkeld om uitzonderlijke prestaties te leveren. Vooral in situaties met veel statische content of een hoog aantal gelijktijdige connecties.

  • Hoge stabiliteit

Zelfs bij een groot aantal hoge connecties, blijft het geheugengebruik beperkt. Hierdoor is de kans op overbelasting heel klein.

  • Eenvoudige configuratie

De configuratiefiles bevatten heel wat voorbeelden waardoor Nginx snel en intuïtief geconfigureerd kan worden.

  • Flexibele functionaliteit

Nginx kan gebruikt worden als webserver, reverse proxyserver, load balancer, en ook als e-mail proxyserver.

Nginx als webserver

Een webserver ontvangt HTTP-requests van webbrowsers of andere webclients, en stuurt HTTP-responses terug. Nginx en andere webservers vormen hiermee een belangrijke bouwsteen van het web. Nginx werd in 2004 speciaal ontworpen om het C10K-probleem op te lossen. Dat betekent dat Nginx probleemloos 10.000 gelijktijdige connecties kan opzetten, met een beperkt geheugengebruik. Dat zorgt voor een hoge stabiliteit, zelfs wanneer de belasting heel hoog is.

Nginx als TCP/UDP load balancer

Nginx kan in plaats van HTTP-connecties ook generieke TCP- of UDP-connecties (alternatieve netwerkprotocollen) verwerken. Hierbij kunnen TLS/SSL-verbindingen verwerkt worden en kan de achterliggende connectie met de server op basis van een ongeëncrypteerd protocol lopen.

Als TCP/UDP proxy kan Nginx het aantal requests per seconde en de snelheid waarmee de browser communiceert met Nginx limiteren.

Nginx kan dus bepalen met welke achterliggende server er over TCP en UDP gecommuniceerd wordt. Zo kan Nginx als TCP/UDP load balancer beschouwd worden.

Nginx als reverse proxyserver

Nginx kan ook gebruikt worden als een reverse proxyserver die voor de webservers staat. Zo ontvangt Nginx alle inkomende HTTP-requests op en stuurt hij ze vervolgens gecoördineerd door naar de achterliggende webservers. Daarbij zorgt hij ervoor dat de webservers niet te zwaar belast worden.

Nginx als e-mail proxyserver

Nginx begrijpt ook courante e-mailprotocollen zoals SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), POP3 (Post Office Protocol) en IMAP (Internet Message Access Protocol) en kan dus perfect dienstdoen als e-mail proxyserver.

Meer weten over de werking en voordelen van Nginx?

Hoe werkt Nginx?

Nginx werd ontwikkeld om met een zo laag mogelijk geheugengebruik zoveel mogelijk gelijktijdige verbindingen af te handelen. Nginx hanteert een asynchrone, event-driven aanpak die verzoeken binnen één thread afhandelt.

Zo kan één masterproces meerdere werkprocessen ondersteunen, terwijl het de verwerking van de requests op zich neemt. Omdat Nginx asynchroon werkt, kunnen meerdere verzoeken gelijktijdig worden uitgevoerd, zonder het risico op overbelasting.

Belangrijkste Nginx features

  • Verwerken van statische bestanden
  • Indexpagina’s en foutpagina’s
  • TLS/SSL encryptie met ondersteuning voor SNI & OCSP stapling
  • Ondersteuning voor meerdere verschillende sites per server op basis van IP-adres of hostname
  • KeepAlive om meerdere requests over dezelfde connectie te verwerken
  • GZIP-compressie
  • Chunked transfer encoding om niet-gebufferde content te streamen
  • Range requests om byte segmenten van responses op te vragen
  • Ondersteuning voor het HTTP/2 protocol
  • IPv6
  • URL rewriting en redirectie
  • Wachtwoord authenticatie
  • Toegangscontrole op basis van IP-adressen
  • Geolocatie

Reverse proxy met caching

Een belangrijke taak van Nginx als reverse proxyserver is caching. Hierbij slaat Nginx de HTTP-response van een webserver op in z’n geheugen. Wanneer Nginx een HTTP-request ontvangt van een browser zal hij vervolgens de opgeslagen HTTP-response opsturen, zonder verbinding te maken met de webserver.

Zo fungeert de Nginx als een “origin shield” die webservers beschermt tegen overbelasting.

Daarnaast kan Nginx aanpassingen doen aan requests en responses, zodat bepaalde berekeningen niet op de webserver moeten gebeuren.

Award winnende onderscheidingen

Smart Business Awards Hosting & Domain Names 2017
ISPGids
Twinkle Awards Hosting & Domain Names 2016
Webhosters.nl

Vertrouw op onze Nginx-experten

Vertrouw op onze Nginx-experten

Combell is al jaren actief in het implementeren en configureren van Nginx bij bedrijven.

Samen met jou zoeken we naar de beste oplossing. Onze ervaren specialisten staan in voor een professionele en kwaliteitsvolle implementatie van jouw Nginx.

Vertrouw op onze Nginx-experten